Nordwatt Solkraft AB

0660-59750

För dig som vill veta mer om solenergi, solpaneler, solceller, batterier, växelriktare...

Frågor & Svar

Här nedan hittar du vanliga frågor och svar avseende solceller och solenergi

Vad är skillnaden på solfångare och solceller?

Solfångare producerar värme/varmvatten som överförs i rör och solceller producerar el som överförs i elkablar. Det finns även så kallade hybridpaneler som ni kan läsa mera om i avsnittet "Hybridpaneler".

Vad är W och Wh, kW och kWh?

Watt (W) är en effektangivelse och är vanligt förekommande  på hushållsapparater du har hemma. När dessa apparater används förbrukar de energi, vilket anges i Watt-timmar (Wh). Det kan vara förvirrande att energimängden anges som watt-timmar, även om apparaten bara används en kort stund, men detta beror på att de flesta enheter drar betydligt mer än en Watt och många till och med i tusentals watt, eller kilowatt (kW). Detta är typiskt för solcellsanläggningar som levererar flera tusen watt i timmen eller kWh.

Exempel: En TV som drar 100W förbrukar 100Wh på en timme. Detta kan också skrivas som 0,1kWh. En bärbar dator drar cirka 10W per timme, vilket blir 10Wh per timme. Ett el-element kan ofta dra 2000W, vilket betyder att på ett dygn förbrukar elementet - förutsatt att den går på 50% av max effekt i genomsnitt - cirka 24kWh.  

Solcell, solpanel, solcellsmodul?

Kärt barn har många namn. I dagligt tal används alla dessa begrepp lite slarvigt för att beskriva samma sak. Men tekniskt sett består en vanlig solpanel (även kallad solcellsmodul) av en mängd sammankopplade solceller. Solpanelen består i sin helhet av kiselbaserade solceller, bakkontakt, aluminiumram och en framsida av härdat, antireflexbehandlat glas. Det finns så klart varianter på solpaneler, men vanligast i dagsläget är sammansättningen som beskrivs ovan.

Skiner solen tillräckligt i Sverige?

I Sverige finns bra förutsättningar för solel. Solinstrålningen är nästan lika hög här som i Centraleuropa och tillsammans med våra breddgraders låga årsmedeltemperatur bidrar detta till lika hög elproduktion i Sverige som i t.ex Tyskland. Det svala klimatet innebär också att en solpanel i Sverige uppvisar mindre moduldegradering över tid än motsvarande solpanel i ett varmare land.

Kan man lagra överskottselen?

Batterilagring gör att du kan lagra överskottselen som produceras från din solcellsanläggning. Under dagen producerar anläggningen som mest solenergi, men i de flesta fall är energibehovet större under kvällen. Med ett batterilager går det att tillfälligt lagra energiöverskottet under dagen för att senare tillhandahålla det under kvällen och natten. Den lagrade solenergin gör att du blir mer självförsörjande och mindre beroende av elprisets variation. Det går även att sälja sin lagrade kapacitet i batteriet till en balanseringstjänst som heter Checkwatt. Läs mer här https://www.checkwatt.se/batterilager 

Producerar solcellerna el även när det är strömavbrott?

En vanlig solcellsanläggning som är ansluten till elnätet slutar att producera av säkerhetsskäl. Växelriktaren bryter automatiskt utmatningen av solel när nätspänningen försvinner. För att komma runt problemet vid strömavbrott behövs ofta ett batterilager kopplat till solcellsanläggningen för att den ska vara möjlig att använda som reservkraftsanläggning. Fråga oss gärna om du vill veta mer!

Behöver solceller underhållas?

Solcellsanläggningar omfattas i regel inte av några större underhållsbehov. Smuts på panelerna brukar rinna av i samband med regn, och snö glider enkelt av även under kortare töperioder.

När solpanelerna är snötäckta är det vanligt att produktionen minskar betydligt eller avstannar helt. Trots detta behöver man inte oroa sig att det påverkar den totala årsproduktionen nämnvärt eftersom det är en liten del av solcellsanläggningens produktion som sker under vintern. Kostnaden för att ta bort snötäcket överstiger normalt värdet av elproduktionen.

Vid extrema snömängder kan det dock finnas anledning att skotta bort snö för panelernas och takets hållbarhet. Du bör inte på egen hand försöka ta bort snö från solcellerna då detta kan vara förenat med risker för både solpaneler och dig själv.

Den person som utför snöröjningen ska alltid använda korrekt säkerhetsutrustning. Man bör även se till att lämna några centimeter snö kvar på panelerna för att inte riskera att repa glaset.

Våra solcellsanläggningar dimensioneras alltid efter installationsplatsens förutsättningar samt aktuella vind-och snölaster i våra norrländska väderförhållanden.

Lönar det sig med solceller?

Det korta svaret är ja, men återbetalningstiden från en anläggning till en annan varierar beroende på flera faktorer. För mikoproducenter görs följande besparingar/intäkter när man producerar sin egen solel. Här känns det som att text fallit bort. Lägg även till att man ökar värdet på fastigheten med ca 14% vid installerade solceller.